Pilates is de achternaam van de Duitser Joseph Hubertus Pilates. Het is ontstaan begin 19e eeuw toen Joseph Pilates startte met het ontwikkelen van een serie oefeningen die konden uitgevoerd worden op een mat.

Geïnspireerd door de oosterse en westerse filosofie combineerde hij de mentale focus en de specifieke ademhaling van yoga met de fysieke gerichtheid van gymnastiek en andere sporten tot iets nieuws. Hij wilde zijn geest de controle over zijn lichaam laten krijgen.

“ Be in control of your body and not at its mercy”

Hij noemde zijn methode dan ook “contrology”

Na het uitbreken van de eerste wereldoorlog werd Joseph Pilates in Engeland gevangen gezet en begon hij daar zijn mede gevangenen te trainen. Door hun uitstekende geestelijk en lichamelijke gezondheid doorstonden ze in 1918 probleemloos een zware griepepidemie.

Tegen het eind van de oorlog werkte Pilates als hospik in een ziekenhuis. Daar heeft hij zijn bewegingsmethode verder uitgewerkt. Hij gebruikte o.a. de bedden en de veren van de bedden als trainingsapparatuur.

De speciale Pilates apparaten waarmee nu getraind wordt zijn in feite gebaseerd op de ziekenhuisbedden uit die periode.

In 1926 emigreerde Pilates naar de VS. Daar opende hij samen met zijn vrouw Clara, die verpleegster was, in New York zijn eigen fitness centrum. Dansers en acteurs zagen de voordelen van de trainingsmethode en werden al snel enthousiaste volgelingen.

Nu bijna een eeuw na zijn aankomst in New York is het werk van Joseph Pilates populairder en toegankelijker dan ooit.

“I’m fifty years ahead of my time”